JULSKINKA FRÅN KARLSFÄLTS GÅRD
med gräddstuvad grönkål och bacon
4 Personer
Julskinka
rimmad julskinka
mjöl
2 dl senap
1 äggula
maizenamjöl
ströbröd
Gräddstuvad grönkål:
½ grönkålshuvud
100 g bacon
1 dl skinkspad
2-3 dl grädde
salt och peppar
Tillredning
Julskinka
Lägg skinkan i en rymlig kastrull, fyll på med kallt vatten så det täcker ordentligt. Koka upp och sänk sedan temperaturen, låt det sakta sjuda. Skinkan skall nå en innertemperatur på. 52° C.
Låt skinkan sedan svalna helt i sitt eget spad. Skinkan kokas således med fördel dagen innan den skall griljeras.
Lyft skinkan ur spadet, skär bort nätet och ta bort svålen. Torka av skinkan ordentligt, sikta över vetemjöl på fettsidan. Detta görs för att skinkan skall vara alldeles torr så att griljeringen stannar kvar.
Bred på din griljeringssenap. Vi använder senap, ägg och lite maizenamjöl. Sikta över ströbröd.
Sätt in i ugnen på 230° C i cirka 8 minuter. Om du väljer att tillaga skinkan i ugn bör denna vattnas ur ett dygn före tillagning.
Gräddstuvad grönkål:
Strimla grönkål och bacon. Fräs bacon, tillsätt grönkälen, lite skinkspad och grädde. Låt sjuda, smaka av med salt och peppar.