Erik O. R. Bengtsson – Sommartal

Den 15 juli 2019 hade jag möjligheten och äran att vara en av talarna vid ett av sommarens frukostmöten i Simrishamn. En fin tradition och som alltid välbesökt av bofasta, sommargäster och besökare. Här är mitt underlag för talet som förstås också hade plats för både spontana inlägg och frågor. Mina ord och mitt budskap handlade om djur, natur och människor i symbios med villkorslös kärlek.

Det är härligt att stå här idag och se så många friska ansikten från när och fjärran. Det är en ära att delta i den folkbildning som föreningen här står för.

Mycket av det jag kommer tala om här idag har jag mina föräldrar att tacka för. Tack Birgit och Olof för helt fantastiska möjligheter! Fram tills 15 årsålder bodde jag på Karlsfälts. Redan i unga år var jag mycket intresserad av idrott och förstod snabbt vikten av att det fanns en symbios mellan djur, natur och människor.

Under skolgången tyckte jag också det var kul att göra affärer. Först sålde jag mina majblommor, sedan köpte jag mina klasskamraters till ett rabatterat pris och sålde vidare. Så har det fortsatt!

Som många andra spelade jag handboll, först i Köpingebro IF och sedermera till min morfars förtret med IFK Ystad. Tidigt fick jag klart för mig att individens värde var viktigt, men också att villkorslös kärlek till livet om kring oss är avgörande för vår gemensamma resa med ett direkt och personligt ansvar för så väl laget som oss själva.

Vi lever idag på många sätt i en spännande och intressant tid och någonstans känns det som alla religioner, kulturer och politiska system mer eller mindre komma fram till vad vi i lantbruket kallar ”som man sår får man skörda” och ”allt man gör emot andra får man igen i någon form.”

Vid 15 års ålder valde jag att gå på Lundsbergs skola som än idag är en betydande del av ryggraden för Sverige och svenskt näringsliv eftersom Lundsberg ger utlandssvenskar både i offentlig tjänst och för näringslivet möjlighet att utbilda sina barn i Sverige. För oss med bakgrund som lantbrukare och företagare var det också ett härligt sätt att utveckla livslång vänskap och idrottsutövande. Skolans devis ”En sund kropp i en sund själ” står sig väl i tiden.

Det var också en tid då jag motvilligt insåg att det skrivna ordet och journalister kanske inte alltid har en så ädel prägel som det initialt görs gällande. Det talades om pennalism och spritkonsumtion i artiklarna som skrev om oss på Lundsberg redan innan journalisterna var där, och i efterhand var det inte sällan tvärt om vad jag upplevde i bland ungdomarna i Ystad. Ordet skall vara oinskränkt, men alltid kunna ifrågasättas och det är kopplat till mycket stort ansvar. Än idag kan jag känna en stor ironi när journalister skriver lögner för att sälja lösnummer!

Att sedan komma från Lundsberg där flertalet känner varandra i generationer till en kurs i marknadsföring i Washington D.C. med 85 procent färgade invånare var en stor upplevelse. Vi bodde vid en stor park inne i D.C. och jag kommer ännu ihåg första natten när polisen jagade en brottsling med helikopter och strålkastare.

Min rumskamrat var en kille från Cambridge utanför Boston. Sam Figler heter han och var jude. Det var min första kontakt med judar som med tiden har utvecklat sig till en stor empati för det judiska folket. Vilken energi och vilken hunger på livet! Vi hade mycket kul ihop och det var ett härligt sätt att få insikten i USA på gott och ont. Är möjligheterna stora så är också hoten det. Jag har än idag en stor passion för USA och vad det står för. De senaste åren har vi sett dollarn gå genom taket och det har skapats miljoner av nya arbete för människor som tidigare inte hade så stora möjligheter. Kanske är det värt för Sverige att se till helheter av ideologier istället för att låsa sig fast vid enskilda uttalande? Holistiska verklighetsbetraktelser måste vara att föredra. Den enkla amerikanen har fått ett bättre liv än den enkla Svensken. Åk gärna dit och upplev det själva!

Jag hade tidigt bestämt mig för att jag ville göra en rejäl militärtjänst. Född i Ystad så var kustjägarna ett förstahandsval, men det uppdagades att jag var svagt färgblind så det blev Fallskärmsjägarna istället. Också en härlig tid med mycket vänskap och stora upplevelser. Ännu en gång såg jag vikten av individen egna kloka val. I juni 1990 var jag och ett några officerskollegor i St. Petersburg med omnejd och det blev åter uppenbart att ta initiativet och engagemanget från individen inte är vägen fram.

Som vi alla vet gick Sovjetunionen i konkurs trots sitt 1/3 av jorden yta och ca 1/2 av alla naturtillgångar. Ur ett agrart perspektiv fantastisk odlingsjord. Det blev en tid av insikt om mig själv och jag insåg att jag måste tro på saker och ting för att det skall bli bra. En av föregångsmän jag har är Steve Jobs som sade ”Stay hungry, stay foolish.” jag tror än idag att man måste tillåta sig själv att vara lite äventyrlig om livet skall kännas spännande och man skall utvecklas.

Därefter var det dags för studier vid Lunds universitet. Lundatiden var också mycket utvecklande. Där läste jag företagsekonomi, juridik och ekonomisk historia. Att läsa under eget ansvar passade mig fint. Det hela utmynnade i en fil kand i företagsekonomi. Även i Lund träffade jag vänner som jag ännu idag har mycket kul ihop med.

Efter Lund stundade Management trainee utbildning och fast anställning i Trelleborgkoncernen. Efter fyra år träffade jag en entreprenör som erbjöd mig jobb i San Diego. Företagets Europadel, som var mitt ansvar, var ett klassiskt turn-around projekt med allt för höga kostnader, långsamt i kunders perspektiv och en produktportfölj som behövde uppdaterats för en ny tid. USA blev åter igen är en upplevelse och jag delar som sagt att inte mycket med det som svenska journalister delar med sig.

När jag var 30 år var det dags att tänka över livet och framtiden på Karlsfält. Jag blev lantbrukselev på Marsvinsholm utanför Ystad samtidigt som jag läste in tre år av Naturvetenskaplig biologi, kemi och fysik i syfte att komma in på Alnarp och bli lantmästare.

Efter Marsvinsholm var jag en säsong på Jordberga utanför Trelleborg och jobbade samtidigt på Ingelsta Kalkon med ett system för kvalitetssäkring. Där lärde jag mig mycket om cirkulärt lantbruk och om feodal herrarna ICA, Bergendals, Axfoods och Coop. Framtida konsument har allt att tjäna på en direktkontakt med lantbrukaren.

Djur

I Danmark fick jag lära mig att man ska utgå från vad konsumenten ville betala med påföljd att grisen kom i andra hand.

Tidigt bestämde jag mig att jag skulle göra det motsatta för djurens skull. Att istället utgå från djurens bästa och sedan hitta kunden, och det har blivit modellen för oss på Karlsfälts Gård.

Vi driver idag en intergrerad verksamhet med 110 suggor vilket innebär att de föds upp färdigt till avel och till mat på Karlsfält. Det blir omkring 2000 grisar om året. Målet är avelsgaltar i första hand, och det blir ca 100 om året. En avelsgalt kan vara far till 16 000 grisar så det blir mycket när man sår sin säd för vinden!

Hampshire grisar kom till Karlsfält via USA och Canada 1976 genom ett projekt som min far och genetiker Jan Persson på Scan drev. Det utmynnade i treraskorsningen Piggham som på sin tid var revolutionerade, och helt plötsligt gick det att äta griskött. Pigghamgrisen är en slutprodukt av korsningen mellan Yorkshire och Lantras. Det hondjuret man får ut kallas Hybird och på den använder man en Hampshiregris. En Piggham är alltså 50 procent Hampshire. Man valde att göra detta för att få moders egenskaperna från Lantras med mycket mjölk, från Yorkshire fick man många grisar och den unika köttkvaliteten från Hampshire. Renrasiga Hampshiregrisar får färre grisar, och de passar därför bättre till en renodlar gourmetproduktion.

Prins Charles intresserade sig för Hampshire då de har en historisk koppling från 1880 talet. Vi var i många år leverantörer av fysiska djur dit. Nu har man en egen avelsproduktion av Hampshiregrisen där vilket är bättre än att flytta fysiska djur.

På gården har vi också 200 fårtackor. De är en blandrasbesättning med Texel som grund som lammar i olika grupper för att vi skall ha färska kött att sälja så länge som möjligt. Vanligtvis från påsk till oktober, och det blir ca 370 lamm. Lammkött, ull, inälvor och kött från tackorna – allt tas om hand.

Vi har ett produktionssamarbete med en granne på nötdjur som köper gräsfröhö av oss som vinterfoder och sedan använder våra beten under sommartid. Djuren är viktiga för kretsloppet på gården. Det vi kallar det interna kretsloppet. Naturlig gödsel ger fina skördar som också ger bra halm till djuren och sedan går det runt igen.

Svensk djurproduktion är motorn för en fungerande svensk livsmedelskedja. Det som inte går till humankonsumtion går till djurhållning så även biprodukter som till exempel drank från Absolut vodkaproduktionen. På denna görs foder till Hampshire grisarna och till nötdjuren.

Nötdjuren och fåren håller landskapet öppet, biologisk mångfald stimuleras när djuren betar och vatten blir bättre om växtligheten blir bättre. Plantorna fixerar kväve och fosfor och mulhalten ökar. Nötdjur som går ute netto lagrar 2 – 3 kg koldioxid per kg kött. Också ett bevis på att kött inte alltid behöver vara dåligt utan man måste fördjupa sig i frågorna om hur produktionen sker. Så ställ frågan om djuren gått på gräs!

Det blir också 20 – 25 ggr omega tre fettsyror än kor som fötts upp på kraftfoder och spannmål. Varje dag huggs det ner regnskog i Syamerika för att där anlägga s.k. feedlots. Burar som ställs på marken för nötdjur som föds upp på spannmål, antibiotika och hormoner. Det är i dagsläget fritt att importera detta kött, vilket är betydligt billigare än att ha de kostnadsstrukturer som vi har i Sverige.

Vi tar även här hand om skinnen som blir väskor, livremmar och underlägg. Besök gärna vår webbshopp och slå ett slag för svenskt hantverk! Svensk djurproduktion är motorn för en fungerande svensk livsmedelskedja. Det som inte går till humankonsumtion går till djurhållning, så även biprodukter som till exempel drank från Absolut vodkaproduktionen. På denna görs foder till Hampshiregrisarna och till nötdjuren.

Nötdjuren och fåren håller landskapet öppet, och den biologiska mångfalden stimuleras när djuren betar. Vatten blir bättre om växtligheten blir bättre. Plantorna fixerar kväve och fosfor, och mulhalten ökar. Nötdjur som går ute netto lagrar 2-3 kg koldioxid per kg kött. Också ett bellt görs individuellt till varje kund. Inget lager finns.

Våra Hampshiregrisar & lammproduktion är certifierad enligt IP-standarden Sigill med Klimattillägg som omfattar livsmedelssäkerhet, god djuromsorg och extra gott miljöansvar.

Slakten sker på godkända slakterier externt.

Vår kärnverksamhet är det som sker på gården av oss som lantbrukare. Bättre att låta andra hjälpa oss i andra sammanhang som transporter och charktillverkning. Vi säljer helst hela djur, men vi har ändå ett eget sortiment korvar för att ta hand om det som blir över.

Natur

Öppna landskapet ger friska vindar. Man kan bygga vindskydd. Vi valde att bygga vindmöllor i slutet på 90-talet. De genererar ca två miljoner watt grön energi per år och vi säljer idag faktiskt också grön energi till Gema livs i Köpingebro dit vi också levererar kött. En vän av ordningen kan naturligtvis ifrågasätta hur det fungerar. Vi levererar in i ett nät och sedan tas det upp hos Gema. I svensk tradition finns det naturligtvis en fördyrande mellanhand som också skall betala skatt.

De sker en omfattande import av livsmedel som vi lantbrukare skulle fängelse för att producera i Sverige. Det ges till barn våra barn finansierat av våra skattemedel. Helt otroligt! Belyser man ett problem så tycker jag det ligger i sakens natur att man också har en idé på lösning. Lösningen på importfrågan av det som i Sverige är kriminellt livsmedel borde rimligtvis vara miljöavgifter.

Vi får varje år en faktura från Miljöförbundet på årlig tillsynsavgift på vindmöllor som stått i 25 år vilket försämrar ekonomin för grönproduktion. Det kan inte tolkas som något annat än kontar produktivt för miljöns skull.

Kejsarens nya kläder i lantbrukssammanhang heter ekologisk odling och det kan komma varifrån som helst med lite kontroll och vara transporterat hit hur som helst. 5 ggr koldioxid utsläppet skulle det blir om vi övergick till ekologisk odling räknat per kg vetemjöl. Människan avtryck på jorden består till 60 procent av koldioxid. Så länge vi inte har batteri är Svenskt sigill med klimattillägg det bästa miljövalet du som konsument kan göra.

Karlsfälts Gård har Wild Life Estate Lable som innebär att man har en hållbar natur och viltvård. Naturen förvaltas åt våra barn i alla aspekter. Finns det jägare finns det vilt.

Svenskt sigill med klimattillägg är den bästa miljöcertifieringen. De viktigaste reglerna för klimatcertifiering handlar om val av foder, kvävegödselmedel, djurvälfärd och energieffektivisering. Certifieringen är inriktad på att minska klimatpåverkan men det blir även andra positiva resultat som t. ex. minskad övergödning, ökad biologisk mångfald och hållbara energisystem. Sparsam körning är våra medarbetare utbildade i. Framtidens melodi är att ekonomin och miljön måste samspela för att vi övertiden ska få verkningsfulla och bärkraftiga struktur. Vi upplever också som företagare att vi får bättre ordning och reda med detta.

Vi affärsidé på Karlsfälts Gård är toppkvalitativ lantbruksproduktion, och det skall genomsyra allt vad vi gör. För växtodlingens del handlar det om att odla utsäde i huvudsak till Skånefrö i Tommarp. De rensar och paketerar det och säljer vidare till lantbrukare

Vi odlar:

• Höstkorn som har grisar som slutkonsument
• Höstraps till olja och foder. 1/3 blir olja och 2/3 blir foder
•Höstvete till bröd och stärkelse
• Vårkorn till öl
•Råg till bröd
•Rödsvingel till gräsmattor, höet till nötdjuren på vintern, återväxten blir vinterfoder och betesfår. Viktigt ett år som i fjol att ha ett flexibelt system.
•Slåtteräng foder till får
•Sockerbetor
•Vitklöver till utsäde. Intressant med att det fixerar kväve från luften och är utmärkt för frukt. Fröer sås med spannmåls utsäde och på det sättet sparar man också miljön då det görs en jordbearbetning, sedan sås det två grödor och skördas flera år
•Havre som mat, foder och numera även dryck
•Träda har vi också för naturen.
•Vall fårfoder

Solenergi är på gång men som sagt blev fjolåret mycket dåligt på grunda av torkan. Jag lovade mig själv att aldrig klaga som lantbrukare men för er kännedom så var det lika dåligt då 1/4 av Sveriges befolkning flyttade till USA på 1860-talat.

Karlsfälts Kantsådd

Ett intressant projekt som vi har igång är Blommande kantzon. Det gör vi för att attrahera pollinerande insekter, humlor och bin. Det ger också foder och skydd med en mängd olika blommande växter för vilt. Vi odlar detta vid kanterna, gärna vid allén där de skapar en trevlig biotop. Det är också för att skydda odlingarna från bilavgaser. Här ska man körasakta på grund av det vilda och spara så väl miljön som den egna plånboken. Blandningen är också miljövänlig och binder koldioxid från atmosfären. Den säljs av Skånefrö och den bildar även en vacker blomsterrabatt i din trädgård där du kan plocka en bukett till köksbordet och insekterna kan ”hålla kalas”.

Ta plats i miljömetern

Det går fint att bli delaktig i vår miljösatsningen genom att köpa det vi på Karlsfälts Gård kallar ”Miljömeter”. Priset är tio kronor per meter, och minimum är tio meter. För 100 kronor för tio meter får du plocka dina blommor från vår odlade kantzon och samtidigt göra en insats för miljön. Det finns också ett alternativ för 500 kr. Det inkluderar en burk farmor Birigts honung. När du köpt får du länk där du kan ladda ner ditt diplom. Diplomet är ett tack för ditt deltagande, och också ett certifikat på att du har rätt att plocka blommor från kantsådden. Ett biologiskt avlatsbrev kan man säga och en trevligt gåva.

WWF priset för årets Östersjöbonde i Sverige

Vi kombinerar olika delsystem till ett helhetssystem, och vi samlar upp och lagrar övergött dikningsvatten under höst/vinter/vår när det råder överskott på vatten. En högkapacitets grundvattenborr kompletterar när bevattningsbehovet är som störst. Dikningsvatten renas dels i våtmarken/buffertdammen och dels genom att bevattna med på fälten, och vi använder helautomatiska Valley bevattningssystem som (i jämförelse med konventionella bevattningssystem) genom precisionsbevattning (ej vindkänslig, skonsammare droppar och jämnare bevattning) ser till att vattnet hamnar där det ska och därmed innebär ca 20 – 25 procent lägre vattenförbrukning
 genom frekvensstyrda lågtryckspumpar minskar energiförbrukningen med ca 30-35 procent.

Den energi som förbrukas av bevattningssystemet, produceras av gårdens två egna vindkraftverk.

Vattenkällor – primärvatten

Vatten leds med självfall från närliggande dikningssystem till våtmarken som då också blir en buffertdamm. Ett större dikningsföretag rinner genom området. Då det råder motlut behövs en vindpump för att leda vatten från detta dikningsföretag till våtmarken/buffertdammen.

Vattenkällor – sekundärvatten

En grundvattenborra utgör komplement till primärvattnet. Den 50 meter djupa borran hämtar grundvatten i det rikligt vattenförande kalkstenslagret som finns under marken i Fredriksberg. Uttaget ur grundvattenborran startar när nivån i buffertdammen är låg, dvs. då primärvattnet inte räcker till för bevattningen. Med en kapacitet på mer än 2500 liter/minut är Fredriksbergsborran en av de i särklass mest vattengivande grundvattenborrorna som finns i Sverige.

Våtmark – buffertdamm

Själva hjärtat i systemet utgörs av den kombinerade våtmarken/buffertdammen. Som namnet antyder uppfyller dammen flera olika funktioner. Våtmarksfunktionen sker genom att övergött dikningsvatten från olika dikningssystem stannar upp och renas innan vattnet når Nybroåns fina fiskevatten och slutligen Östersjön. För vårt bevattningsändamål utgör dammen en viktig buffertfunktion då den samlar upp och lagrar dikningsvatten under de tider på året då det finns ett överskott av vatten – höst/vinter/vår. En annan viktig buffertfunktion är att när grundvattnet pumpas upp och lagras i buffertdammen, innan det sedan skickas vidare ut i bevattningssystemet, så syresätts och värms det upp innan det når grödorna.

Anläggandet av bevattningssystemet är idag ifull drift och består av 300 m långa 2 linjär/pivot Valley system. Det innebär att de både går rakt fram och svänger. Minimal arbetsinsats = låg driftskostnad. 85,6 ha bevattnas (92 procent). Biologisk mångfald för det vilda vid damman. Vatten är liv.

Karlsfält Aquavit

Produkter från Karlsfälts Gård har alltid stått för högsta kvalitet och värdesättande av det goda livet där råvarornas ursprung och produktion legat i fokus. Som ett led i detta lanserade vi Karlsfälts Gård och Saturnus en Aquavit i limiterad upplaga med handplockad kummin från Petersborg på Österlen. Det är viktigt att ha grannarna med när det finns tillfälle och möjlighet. Den är gjord för kvinnor med en elegant smak att avnjutas i 2 cl glas. Den kommer givetvis med en instruktions handledning. Det kallas snapsvisa!

Farmor Birgits honung från Karlsfälts Gård

Högre skördar och viktigt insats för framtiden, och mitt favorit djur är bin och humlor. De ger oss bland mycket annat den goda honungen.

Människor

De flesta av oss behöver mindre mat av högre kvalitet. Det gäller i synnerhet kött också. Våra grisar har 6 – 8 ggr så mycket plats som en svensk gris. Tio ggr så mycket som en gris på kontinenten. Fri tillgång på foder och vatten. Det är som sagt renrasiga Hampshire och endast hondjur som används. Vilket är det bästa köttet även i den gastronomiska världen.

Antibiotika frågan är en stor sak. Kanske stor att man idag inte vågar tala om den. Flera kända forskare anser att det är nr två efter koldioxidfrågan för människans fortlevnad på jorden. Till Sverige imponeras som sagt såväl kött som fisk som aldrig hade överlevt utan betydande antibiotika användning. Det innebär att med tiden så kommer vi inte kunna använda antibiotika vid bl. a. cancer operationer.

På Karlsfälts Gård håller sig friska djuren friska tack vara att de ha gott om plats och fri tilldelning på foder och vatten. Vi behöver därför inte använder inte antibiotika i förebyggande syfte.

Det sägs att man blir vad man äter så välj gärna vårt kött även av den anledningen.

Det känns viktigt ur ett holistiskt perspektiv att påtalas varje gång du gör ett restaurang besök så skall du fråga var saker kommer ifrån speciellt om du äter kött. Du får den djurvälfärden du betalar för.

Vi har i nyanlända fått mycket bra arbetskraft och jag tror mycket på öppenhet och ansvar. Det känns viktigt att vi tar i integrationen på ett bra sätt. Facken i Sverige gör det dagsläget svårt. Skattesänkningar på arbete för nyanlända och för de andra rikaste hade underlättat integration mycket. Vi måste också som Svenskar vara tydliga med kraven vi ställer på de som kommer. Vi har mycket att lära av Danmark med kunskaps krav på språk och självförsörjning. Det är dessutom en fråga om social kompetens. Att ta seden dit du kommer är en bra start.

Även ur ett etiskt perspektiv är det viktigt att äta rätt kött. Djuren är värda ett gott liv. Vår veterinär säger ofta att om att hade han inte varit vår veterinär skulle han varit gris hos oss.

Känn bonden som du köper kött ifrån. Vi brukar säga att vår störst hemlighet är att vi inte har några. Det går fint att se djuren just nu på Ystad Golfbanan såväl får som grisar och hemma på Karlsfält.

Under Matrundan vid Kristihimmelsfärd har vi Öppen Gård varje dag kl. 1000. Öppen park är det kl. 1400 18 oktober. Har vi en Fine dining middag i HBG hos Gastro i HBG med korta föredrag mellan rätterna. Butiker och restauranger finner ni på vår hemsida www.karlsfelt.se Där kunskap och kärlek till råvaran finns.

Jag har en dröm, att mänskligheten en vacker dag skall resa sig och göra den verkliga innebörden av sin troslära till verklighet:

”Vi anser att dessa sanningar är självklara, att alla varelser, djur & människor, skapats som likar.”

Jag har en dröm, att mina två små barn en dag skall leva i en värld där de eller djuren inte blir dömda efter sin härkomst utan efter deras karaktärers innehåll.

Gränslös kärlek är för mitt vidkommande en livsnerv även privat, och jag har mina föräldrar att tacka för att kunna utveckla möjligheterna på Karlsfälts Gård. Min devis är att leva mina drömmar idag och se möjligheterna, och se problem som utmaningar i stället för hinder. Det är så vi ser djur, natur och människor i symbios. Och gör det med villkorslös kärlek för livet är så kort.

Tack för ordet!
Erik O. R. Bengtsson